Kecel blog

2016.dec.24.
Írta: lékhorgász

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Megint 20 millió...

A sajtóban megjelent hírek szerint ismét cirka 20 millió Ft kerülhet elköltésre, ezúttal a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda úgynevezett kék épülete előtti parkolóra.
Ezektől lesz ám előrébb a város, parkolók, körforgalom, látványberuházások. Olyan szinten nem értik vagy nem akarják megérteni Kecel problémáit egyesek, amelyek miatt egyre inkább lemarad a város Kiskőrös és Soltvadkert mögött, hogy az valami félelmetes.
Kecel valóban meg fog újulni, csak nem úgy, ahogy azt sokan hitték, végleg le fog szakadni a két szomszédos település mögött.

Bye-Bye milliók!

Ismét búcsút inthet a város jó pár milliónak az újulás jegyében a testületi ülés alapján. 
Úgy tűnik, megy az erőlködés, hogy legyen valami maradandó a 2019-es önkormányzati választásra. Egy rakás látványberuházás (becsomagolt, lerohadt központi üzletsor előtti térköves parkoló, Római Istenek kútja mögötti területen zajló ámokfutás, új körforgalom ötlete, stb.). Még mindig nincs más, fontosabb probléma tényleg, mint ezek. Tömegével jönnek ide a befektetők, megállt a fiatalok elvándorlása, egyre több a lehetőség, a munkanélküliség már szinte meg is szűnt. Ébresztő! Nem ez a helyzet! Amit Soltvadkert, Kiskőrös pályázati pénzekből finanszíroz, az itt csak szinte saját forrásból megy.

Talán nem kellett volna meglovagolnia egyeseknek a hivatalosan ismeretlen személy által 2014 őszén kiszivárogtatott hangfelvétel okozta hullámokat. Előre kellett volna gondolkozni, de vannak, akiknek csak a hatalom számított és megy a csodálkozás, hogy látványosan kevesebb forrás érkezik a városba, mint a szomszédos településekre. Hol vannak azok a kiváló kormányzati kapcsolatok, melyekből profitálhatott volna a város és ami a választási kiadványban szerepelt (ami azóta már szép csendben el is lett tüntetve az internetről)? Az elmúlt 2 évben kapott támogatások összegét látva sehol. 

Ha már mindenáron valami látványos dolgot szeretnének tenni, akkor elsőként javaslom, hogy az 54-es út mentén a közvilágításba szereljék vissza a régi, "narancssárga" lámpákat. Nem tudom, ki volt az, aki kitalálta, hogy miután a Fő téren megmaradt, a körfogalom környékét sokkal gyengébb fényű hideg fehér világításokkal pakolják tele, de egy biztos, aki erről döntött, nem túl gyakran vezethet autót sötétben, különben már rájött volna, hogy mekkora ostobaság volt lecserélni hideg fehérre. 
Közvilágítás terén sem szégyen tanulni más településektől (lásd Soltvadkert), ahol ezt hideg fehér ledes lámpákra cserélték le (bőven 100 millió Ft feletti pályázati támogatással), csak épp sokkal erősebben világítanak, mint azok, amiket Kecelen szereltek fel.

Emelkedik a kábel tv havidíja

Akiknek van még kábel tv-je, azok ma kaptak egy szívhez szóló e-mailt, miszerint...

"2016. október 15-től az RTL Klub és TV2 csatornákat tartalmazó csomaggal rendelkező ügyfeleink havidíja bruttó 500 Ft-tal emelkedik.
A bruttó 500 Ft-os áremelés a tárgyalások kimenetelétől függően akár csökkenhet is. A műsordíj először október havi számláján fog jelentkezni félhavi díjjal (bruttó 250 Ft). Az áremelés teljes összege november havi számláján fog először mutatkozni."

Egyre inkább megkérdőjeleződik a Keceli VTV létjogosultsága (erről majd egy későbbi írásban), egyre több háztartásban váltanak MinDig TV Extrára, műholdas DIGI TV-re, UPC Directre vagy Telekom műholdas tv-re, melyek ár/érték arányban egyre jobbak és nem egy már bőven veri a helyi kábelszolgáltatót!

Érkezik a következő látványberuházás

Hamarosan érkezik a következő látványberuházás, ha még a Római Istenek Kútja mögötti területen zajló ámokfutás nem lett volna elég.
Ezúttal az ún. "kék" iskola előtti területen épülne parkoló, a hírek szerint ismét saját forrásból. Reméljük, térkövezve lesz ez is és még véletlenül sem helyi vállalkozók fogják elvégezni a munkát, akiket ugye annyira, de annyira támogatunk 2014 ősze óta.
Miután az állami támogatások és EU-s pénzek gyakorlatilag alig-alig jönnek Kecelre Kiskőröshöz, Soltvadkerthez képest, maradnak javarészt a parasztvakító látványberuházások, mert valamit majd fel kell mutatni a 2019-es választási kiadványban, ha újra beindul a harc a szavazatokért. (Kiskőrösön eközben 1 milliárdért építenének új sportcsarnokot 30% önrész mellett, nem kétséges, hogy sikerülni fog nekik). 
Örüljünk, hogy Kecelen nincs más, fontosabb megoldandó probléma a városban, mint az, hogy hol épüljön legközelebb térköves parkoló, elvégre nem győznek ide jönni a vállalkozók beruházni, mindenkinek van munkája, már a fiatalok sem mennek el innen, itt a Kánaán.
Csak remélni lehet, hogy 2019-ig a lakosság tanulni fog végre az elmúlt 3 ciklusból és zsinórban negyedszer nem vizel végre széllel szemben, bárki is legyen majd kormányon 2018-tól. Annak az itt élők fogják meginni a levét továbbra is, mert egyre inkább élhetetlen lesz a város, egyre kevesebb munkahely mellett. Fejlődésben már így is hatalmas Kecel lemaradása Kiskőröshöz, Soltvadkerthez képest, s egyre távolabb kerülünk tőlük.
Három év múlva talán még nem lesz késő irányt váltani, de még egy elvesztegetett ciklus és a város sorsa megpecsételődik, az elvándorlás megállíthatatlan lesz.