Kecel blog

2016.okt.05.
Írta: lékhorgász

Emelkedik a kábel tv havidíja

Akiknek van még kábel tv-je, azok ma kaptak egy szívhez szóló e-mailt, miszerint...

"2016. október 15-től az RTL Klub és TV2 csatornákat tartalmazó csomaggal rendelkező ügyfeleink havidíja bruttó 500 Ft-tal emelkedik.
A bruttó 500 Ft-os áremelés a tárgyalások kimenetelétől függően akár csökkenhet is. A műsordíj először október havi számláján fog jelentkezni félhavi díjjal (bruttó 250 Ft). Az áremelés teljes összege november havi számláján fog először mutatkozni."

Egyre inkább megkérdőjeleződik a Keceli VTV létjogosultsága (erről majd egy későbbi írásban), egyre több háztartásban váltanak MinDig TV Extrára, műholdas DIGI TV-re, UPC Directre vagy Telekom műholdas tv-re, melyek ár/érték arányban egyre jobbak és nem egy már bőven veri a helyi kábelszolgáltatót!

Érkezik a következő látványberuházás

Hamarosan érkezik a következő látványberuházás, ha még a Római Istenek Kútja mögötti területen zajló ámokfutás nem lett volna elég.
Ezúttal az ún. "kék" iskola előtti területen épülne parkoló, a hírek szerint ismét saját forrásból. Reméljük, térkövezve lesz ez is és még véletlenül sem helyi vállalkozók fogják elvégezni a munkát, akiket ugye annyira, de annyira támogatunk 2014 ősze óta.
Miután az állami támogatások és EU-s pénzek gyakorlatilag alig-alig jönnek Kecelre Kiskőröshöz, Soltvadkerthez képest, maradnak javarészt a parasztvakító látványberuházások, mert valamit majd fel kell mutatni a 2019-es választási kiadványban, ha újra beindul a harc a szavazatokért. (Kiskőrösön eközben 1 milliárdért építenének új sportcsarnokot 30% önrész mellett, nem kétséges, hogy sikerülni fog nekik). 
Örüljünk, hogy Kecelen nincs más, fontosabb megoldandó probléma a városban, mint az, hogy hol épüljön legközelebb térköves parkoló, elvégre nem győznek ide jönni a vállalkozók beruházni, mindenkinek van munkája, már a fiatalok sem mennek el innen, itt a Kánaán.
Csak remélni lehet, hogy 2019-ig a lakosság tanulni fog végre az elmúlt 3 ciklusból és zsinórban negyedszer nem vizel végre széllel szemben, bárki is legyen majd kormányon 2018-tól. Annak az itt élők fogják meginni a levét továbbra is, mert egyre inkább élhetetlen lesz a város, egyre kevesebb munkahely mellett. Fejlődésben már így is hatalmas Kecel lemaradása Kiskőröshöz, Soltvadkerthez képest, s egyre távolabb kerülünk tőlük.
Három év múlva talán még nem lesz késő irányt váltani, de még egy elvesztegetett ciklus és a város sorsa megpecsételődik, az elvándorlás megállíthatatlan lesz.

Ismét padlón a szőlő felvásárlási ára

A felvásárlók többsége idén is kitesz magért a térségben, nevetséges árakon veszik át a termést ismét a gazdáktól. Kb. 10 éve is ezek az árak voltak, azóta a művelési költségek csak feljebb mentek, a felvásárlási árak viszont nem.
Azonnali fizetés? Á, dehogy! Majd hetek, hónapok múlva. Jó esetben. 
Normális helyeken úgy szokás, hogy amikor eladsz valamit, akkor utána azonnal megkapod az árát. Nem napok, hetek, hónapok múlva. Gusztustalan, ami ezen a téren zajlik már sok-sok éve és ahelyett, hogy több média ezeket az alakokat szégyenpadra ültetné, közülük jó néhányat rendszeresen sztárol, mintha büszkének kellene lennie bárkinek is ezekre, akik visszaélnek a gazdák kiszolgáltatottságával.
Kedves felvásárlók! Mikor lesz végre gerincetek? (Tisztelet az igen kevés kivételnek, akinek van!)
Addig is egy részüknek marad a saját homokozójuk, a megújult jelmezes társulat. Benne lebukott borpancsoló cégvezetővel, gazdák tucatjait átverő "borásszal", gazdáknak a szőlő árával hónapokig tartozó felvásárlóval. Szép társaság, jól jellemzi az uralkodó urambátyám viszonyokat. Csak azt nem tudom, hogy kik azok, akik ezekre még felnéznek? Közülük jó néhányan miért adták a nevüket ehhez a komédiához?

Elindult a 20 milliós látványberuházás

A sajtóban megjelent hírek szerint közel 20 millió Ft-ba kerül majd a városnak a Római Istenek Kútja mögötti terület felújítása. 
A munkálatok elkezdődtek, ami eddig látszik (az immár működő szökőkút kivételével), az gyalázatos. Igénytelenül megkopasztott fák, csakhogy látszódjon a Vasarely alkotás. Igazán remek ötlet volt. Egyszerűbb lenne kivágni mindent, nem? Akkor tuti látszódni fog és lehet örülni. Normálisabb ötlet nem volt? 
Azért egy tételes, részletes költségelszámolást majd a végén nem ártana nyilvánosságra hozni, hogy miből is jön össze az a közel 20 millió Ft.

Már a központi üzletsor bebetonozása se volt egy nyerő ötlet. Abba az irányba kellett volna elindulni, hogy ez az épület mielőbb le legyen túrva dózerrel és új épüljön helyette, nem pedig becsomagolni és térköves parkolót építeni elé (részben önkormányzati milliókból). Ettől még a csomagolás alatt ugyanaz a korszerűtlen, nagy rakás trutyi maradt.

De semmi gond. Örüljünk, hogy nincsenek már megoldandó problémák a városban, amiért látványberuházásokra mennek el a milliók. Lassan mindenkinek van munkahelye, a fiatalok nem mennek el innen vidékre dolgozni. Nem győzik egymásnak adni a kilincset azok a cégek, akik itt akarnak beruházni, csak úgy jönnek az állami támogatások, EU-s pénzek, akárcsak Kiskőrösön és Soltvadkerten. Ja, nem, beruházók nem igazán, pénzek pedig csak alig-alig.

Talán 2019-ben végre lesz annyira bölcs a lakosság, hogy zsinórban 4. ciklusban nem vizel majd széllel szemben. Megfigyelhető, hogy az elmúlt két évtizedben az országban egy település akkor tudott jobban fejlődni, ha a vezetését, a testület többségét az aktuális kormánnyal szimpatizálók alkotják (függetlenül attól, hogy melyik pártról van szó). Épp ezért 2006-tól 2010-ig hagyni kellett volna még az előző polgármestert, 2010-től pedig többségbe (nem kisebbségbe!) kellett volna szavazni a jelenlegi polgármestert és csapatát. 
Tessék végigmenni Soltvadkert és Kiskőrös utcáin, szemmel látható mindkét településen a haladás még 2014-hez képest is! (Arrafelé nem divat ciklusokon át széllel szemben vizelni, látszik is az eredményeken.) Kecelnek maradnak a látványberuházások, parasztvakító térkövezések, javarészt saját forrásból (csak el ne fogyjon a pénz a kasszából). 

(Az, hogy időközben függetlenné vált városunk polgármestere egy magánbeszélgetést tartalmazó hangfelvétel gerinctelen módon történő kiszivárogtatása miatt, más téma. Megjegyzem, azért szerencsére nem olyan ostoba a lakosság, hogy ne rakta volna össze időközben a puzzle darabjait. Kár, hogy a kiszivárogtatás után egyesek már nem aggódtak tovább a keceli választások tisztaságáért.)

Ivóvíz helyzet

Lassan itt van augusztus vége, a csapból továbbra is gyakran ihatatlan klóros szemét folyik, amit ivóvíznek mernek egyesek nevezni megfűszerezve olyan időszakokkal, amikor nincs víz órákon át naponta többször.
Továbbra is aktuális a kérdés, hogy ha ez a víz a strand nagymedencéjébe nem volt megfelelő az egyik megújuló szerint, akkor miként lehet emberi fogyasztásra alkalmas?!
Boltosok legalább jól járnak, pörög a flakonos ásványvíz biznisz.

Ez itt a reklám helye

Akciós, ehetetlen főtt dinnye kapható a Soltvadkerti utcában 89 Ft-tól.
Hasonló minőségű dinnye kapható a Császártöltési utcában is 95 Ft/kg áron.
Aki kapja, marja!
S még mindig vannak, akik csodálkoznak, hogy sokan miért kerülik a helyi vállalkozásokat nagy ívben. Ha nem ehetetlen szemetet próbálnának meg a vevőknek eladni, örömmel vennék náluk bármikor, bármit én is, amire épp szükség van, de ezek után eszembe se jut ezeknél vásárolni. 

A strand vita margójára

Alig zárt be a strand az ÁNTSZ döntése következtében átmenetileg, egy volt képviselő már kezdi is a kritizálást Vulman József képviselő Úrral szemben, akinek köszönhetően az hosszú évek után tavaly ismét kinyitott. 

Ha a most kritizálón múlt volna, akkor a strand nemhogy tavaly, idén sem, de leginkább soha nem nyitott volna ki. Anno nem igazán firtatták ezt a kérdést, ahogy a megújulók sem 2014 ősze óta, pedig nem új hír, hogy a strandot több évtizedes üzemeltetési kötelezettséggel adták el. Erről lehetett olvasni a helyi médiában régebben is, nem is egyszer. Valószínűleg van olyan pont a szerződésben, hogy mi van akkor, ha a vevő nem tartja be a kötelezettségeit (illene lennie). Ezzel lehetett volna élni, ha a most kritizáló a csapatával például nem azzal lett volna elfoglalva annak idején, hogy miként is lehetne megszüntetni az orvosi ügyeletet Kecelen.
Vulman Úr százszor többet tett eddig Kecelért és a keceliekért (sok-sok rendezvény, koncert), mint amit a most kritizáló a csapatával valaha is tett. 
Kecel akkor járna a legjobban, ha egy olyan a városért tenni akaró ember vezetné, mint Vulman (plusz ha még lenne 8 ennyire tenni akaró ember a testületben pártállástól függetlenül) és nem egy olyan, aki a mai napig hivatalosan ismeretlenek által kiszivárogtatott hangfelvétel okozta hullámokat próbálta minél inkább meglovagolni a balliberális médiákban, majd boci szemekkel bemondta a kamerába, hogy ő nem azt akarja, hogy a Polgármester Úr mondjon le (persze, hogy nem), hanem azt, hogy nézzen magába.

Vannak, akik fanyalognak, hogy ők nem mennének el a keceli strandra, mert sokkal menőbb Kiskunhalasra, Kiskőrösre, Kiskunmajsára menni. Igen, "nagyon jó" Kiskunmajsa. Kb., mint a heringek, annyian vannak, hogy meg se lehet mozdulni, hatalmas élmény. Akik tömegnyomorra vágynak, élvezzék nyugodtan. Remélhetőleg az új víztisztító megépítésével jövőre már üzemelni fog a nagymedence.

Ahelyett, hogy a városközpont felújítására a megújult többségű képviselő-testület a sajtóban megjelent hírek szerint elherdálna 20 millió Ft-ot (az újteleki "ingyenes" táborra adott sok milliós támogatás után), lehet, hogy célszerűbb lenne ezt a 20 milliót inkább a strand fejlesztésére költeni (például némi önkormányzati tulajdonszerzéssel kompenzálva). Sokkal többet ki lehetne hozni a keceli strandból, de ahhoz fejleszteni kell.