Kecel blog

2017.máj.28.
Írta: lékhorgász

Programajánló

Ha már Kecelen lusták egy ilyen programot összehozni, miközben értelmetlen látványberuházásokra mindig van pénz (amelyekkel próbálják elfedni azt, hogy teljes mértékben alkalmatlanok a város képviseletére), akkor irány Kiskőrös! Itt meg maradnak a megújuló látvány térkövezések, mert ezektől lesz ám fejlődő, élhető a város.

 

Itt az idő!

Elnézve a Római Istenek Kútja mögötti ámokfutást, itt lenne az ideje annak, hogy azok a képviselők, akik ezt a borzalmat megszavazták, felálljanak és befizessék a 20 millió Ft-os költség rájuk eső részét!
Még vége sincs ennek a hülyeségnek (ami sokba kerül az itt élőknek, mert az ő adójuk lett erre elherdálva feleslegesen), de már látszik a következő pénzszórás terve, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház előtti terület térkövezése. Úgy látszik, ennek a fene nagy új csapatnak mindene a térkő és a látványberuházás, miközben sokkal súlyosabb problémák várják évek óta, hogy megoldásra kerüljenek. Mindhiába.

A Városi Múzeum margójára

Útjára indult az egyik közösségi oldalon egy írás a Városi Múzeumról.
Nem tudom, hogy mi az igazságtartalma az állítólagos 6 millió forintos munkának és hogy ki, miről tudott vagy épp miről nem, ezt majd kiderítik azok, akiknek ez a feladata.
Egy biztos, amióta koncepcióváltás volt a Múzeumban, rengeteg látogató nézte meg a különböző, ÉRDEKES kiállításokat. Annyian, ahányan 100 év alatt se néznék meg a bikaistállónál pihenő gyűjteményt, mert tetszik, nem tetszik, amíg abból állt a múzeum, gyakorlatilag a kutya se volt rá kíváncsi, ezek tények.
Fel lehet tenni a kérdést, hogy mi a jobb?
Egy szinte senkit nem érdeklő Múzeum évi 600 ezerért vagy 3 millióért egy olyan Múzeum, ami évente tömegeket vonz a különböző kiállításokkal?
Tényleg nem érdemel meg a városi kultúra ennyit, ha (a keceli strand mellett) a mozit is sikerült annak idején elherdálni?! Milyen csoport sajátította ki a Múzeumot? Az a baj, hogy életet vittek bele? Meg kell nézni a képgalériákat, hogy mennyien vannak az egyes kiállítás megnyitókon.
Ettől még nem normális dolog, hogy ott porosodik az egykori gyűjtemény a bikaistállónál. A normális megoldás az lenne, ha egy olyan épületbe költözne a Múzeum, ahol lenne hely a bikaistállónál lévő gyűjteményeknek és a különböző kiállításoknak, de ez még valahogy senkinek nem jutott eszébe, inkább keltik a feszültséget folyamatosan.

Azért megmosolyogtató, hogy miközben 2014 ősze óta tart a nagy újulás, többségben vannak a testületben és csak azt nem szavaznak meg szinte, amit nem akarnak, minden problémáért még mindig a polgármestert teszik többen felelőssé, aki 3. ciklusát tölti ellenszélben. Rendre kisebbségbe került a testületben köszönhetően annak, hogy a város lakóinak többsége szeret az aktuális kormányzattal szemben vizelni. Közben csodálkoznak és legutóbb az egyik országgyűlési képviselőt is erről faggatták, hogy miért nem jön Kecelre a pénz?
Ezen nagyon nem kellene csodálkozni. A "rendszerváltás" óta mindig az a település járt jobban, ahol kormánypárti volt a vezetés. A jelenlegi kormánypártot 2014 őszén alaposan hátba szúrták a hivatalosan ismeretlenek által kiszivárogtatott hangfelvétellel (megjegyzem, nem hülyék az emberek, hogy ne tudták volna összerakni a puzzle darabjait, hogy valószínűleg kikhez volt köthető ez a mutatvány) és csodálkoznak, hogy nem nagyon akar ide jönni a pénz. Jó reggelt! Eközben Soltvadkert és Kiskőrös gőzerővel halad előre, Kecel pedig csiga tempóval halad, részben saját források elköltésével zajlanak a "fejlesztések", amíg van pénz a kasszában.

Kár, hogy akiket zavar a Múzeum működése ebben a formában, azokat nem zavarja például az, hogy
- részben önkormányzati forrásból térköves parkolót építettek a lerohadt központi üzletsor elé (összesen 15 millióból a sajtóhírek szerint, aminek a felét állta az önkormányzat),
- a hírek szerint 20 millió Ft-ot költenek a Római Istenek Kútja környékére. Kiszedték vagy igénytelenül megnyírták az ott lévő fákat azért, hogy látszódjon a Vasarely alkotás a központból. Tényleg megér ez 20 milliót? 

Hallgatag többség? Olyan nincs már, lassan nekik is le fog nekik esni, legkésőbb 2019-ben. Egy baj van,  addigra az EU-s pénzek nagyjából ki lesznek szórva és amíg Kiskőrös, Soltvadkert profitál az EU-s forrásokból is gazdagon, addig Kecel valószínűleg nem nagyon, ha ez a tempó marad.
A város megújult, csak épp nem előnyére.

Megint 20 millió...

A sajtóban megjelent hírek szerint ismét cirka 20 millió Ft kerülhet elköltésre, ezúttal a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda úgynevezett kék épülete előtti parkolóra.
Ezektől lesz ám előrébb a város, parkolók, körforgalom, látványberuházások. Olyan szinten nem értik vagy nem akarják megérteni Kecel problémáit egyesek, amelyek miatt egyre inkább lemarad a város Kiskőrös és Soltvadkert mögött, hogy az valami félelmetes.
Kecel valóban meg fog újulni, csak nem úgy, ahogy azt sokan hitték, végleg le fog szakadni a két szomszédos település mögött.

Bye-Bye milliók!

Ismét búcsút inthet a város jó pár milliónak az újulás jegyében a testületi ülés alapján. 
Úgy tűnik, megy az erőlködés, hogy legyen valami maradandó a 2019-es önkormányzati választásra. Egy rakás látványberuházás (becsomagolt, lerohadt központi üzletsor előtti térköves parkoló, Római Istenek kútja mögötti területen zajló ámokfutás, új körforgalom ötlete, stb.). Még mindig nincs más, fontosabb probléma tényleg, mint ezek. Tömegével jönnek ide a befektetők, megállt a fiatalok elvándorlása, egyre több a lehetőség, a munkanélküliség már szinte meg is szűnt. Ébresztő! Nem ez a helyzet! Amit Soltvadkert, Kiskőrös pályázati pénzekből finanszíroz, az itt csak szinte saját forrásból megy.

Talán nem kellett volna meglovagolnia egyeseknek a hivatalosan ismeretlen személy által 2014 őszén kiszivárogtatott hangfelvétel okozta hullámokat. Előre kellett volna gondolkozni, de vannak, akiknek csak a hatalom számított és megy a csodálkozás, hogy látványosan kevesebb forrás érkezik a városba, mint a szomszédos településekre. Hol vannak azok a kiváló kormányzati kapcsolatok, melyekből profitálhatott volna a város és ami a választási kiadványban szerepelt (ami azóta már szép csendben el is lett tüntetve az internetről)? Az elmúlt 2 évben kapott támogatások összegét látva sehol. 

Ha már mindenáron valami látványos dolgot szeretnének tenni, akkor elsőként javaslom, hogy az 54-es út mentén a közvilágításba szereljék vissza a régi, "narancssárga" lámpákat. Nem tudom, ki volt az, aki kitalálta, hogy miután a Fő téren megmaradt, a körfogalom környékét sokkal gyengébb fényű hideg fehér világításokkal pakolják tele, de egy biztos, aki erről döntött, nem túl gyakran vezethet autót sötétben, különben már rájött volna, hogy mekkora ostobaság volt lecserélni hideg fehérre. 
Közvilágítás terén sem szégyen tanulni más településektől (lásd Soltvadkert), ahol ezt hideg fehér ledes lámpákra cserélték le (bőven 100 millió Ft feletti pályázati támogatással), csak épp sokkal erősebben világítanak, mint azok, amiket Kecelen szereltek fel.

Emelkedik a kábel tv havidíja

Akiknek van még kábel tv-je, azok ma kaptak egy szívhez szóló e-mailt, miszerint...

"2016. október 15-től az RTL Klub és TV2 csatornákat tartalmazó csomaggal rendelkező ügyfeleink havidíja bruttó 500 Ft-tal emelkedik.
A bruttó 500 Ft-os áremelés a tárgyalások kimenetelétől függően akár csökkenhet is. A műsordíj először október havi számláján fog jelentkezni félhavi díjjal (bruttó 250 Ft). Az áremelés teljes összege november havi számláján fog először mutatkozni."

Egyre inkább megkérdőjeleződik a Keceli VTV létjogosultsága (erről majd egy későbbi írásban), egyre több háztartásban váltanak MinDig TV Extrára, műholdas DIGI TV-re, UPC Directre vagy Telekom műholdas tv-re, melyek ár/érték arányban egyre jobbak és nem egy már bőven veri a helyi kábelszolgáltatót!