Kecel blog

402 Ft egy euró!

2022. június 13. 16:56 - lékhorgász

402 Ft egy euró ezekben a percekben.
Lehet hivatkozni az ukrán háborúra, mint ok, de a helyzet az, hogy 2010 óta a Fidesz tudatosan értékeli le a magyar forintot. 

Egy kis helyzetértékelés a Portfolio írásából, ezt úgyse adják le az ócska propaganda médiában.

"Egy kis játék a számokkal: 2015. január 5-én 319,14 HUF/EUR volt a hivatalos árfolyam, így 24,7 százalékos értékvesztést szenvedve jutottunk el a 398,12-es kurzushoz 2022. június 10-ig.

  • Ha a román devalvációs pályát követtük volna, akkor most 350 forint körül lenne az eurókurzus.
  • Ha a lengyel zloty arányában tendált volna lefele az árfolyamunk, akkor 337 forintot kellene fizetnünk most egy euróért: ilyen kurzus mellett a világpiacon megdrágult dízel, rönkfa és acél ára sem lenne annyira riasztó.
  • A cseh valutapálya követése esetén az árfolyam úgy 290 forint lenne – ami persze most a frászt hozná az exportőrökre. Illetve nem tudjuk, hogy mi lett volna ennyire más árfolyam- és inflációs pálya követése esetén; a cseh gazdaság meglehetősen válságállónak bizonyult erősödő valutaárfolyama mellett is.
  • Egy ország még bevonható a kalkulációs játékba: ha a szlovák árfolyampályát vesszük (amelynek fel- illetve leértékelődése ez idő alatt definíció szerint zéró volt), a június 10-i euró-árfolyamunk 319 forint lenne, mint volt bő hét éve."

Hátra megyünk, nem előre. 

 

10 éves grafikonon így néz ki az EUR/HUF árfolyam.

10.jpg

 

Ez pedig az utóbbi 1 év:

01.jpg

 

Egy kis emlékeztető, mennyire fel volt anno háborodva a Fidesz a 300 Ft-os eurón 2009-ben, akkor még ellenzékből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecel.blog.hu/api/trackback/id/tr5017856907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása